vineri, 4 iulie 2025

Ziua Internațională Împotriva Muncii Copilului – Lecții de viață pentru cei mici

„O copilărie pierdută nu se mai recuperează.

Nu le furați copiilor, dreptul de a visa.”

Pe data de 12 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională Împotriva Muncii Copilului, o zi menită să atragă atenția asupra fenomenului exploatării prin muncă a copiilor și asupra drepturilor fundamentale ale acestora. Cu acest prilej, bibliotecara principală - Mihaela Fulga, în parteneriat cu pedagogul de la Filiala de Cruce Roșie Fălești - Oleseea Anton, au organizat activitatea educativă „Copilăria nu e muncă – e drept”.

Activitatea a avut trei piloni de bază: cunoaștere, conștientizare și empatie.

   Principalul obiectiv al activității a fost dezvoltarea conștiinței civice și sociale a copiilor, pornind de la înțelegerea drepturilor lor fundamentale: dreptul la copilărie, la educație și la protecție împotriva exploatării. Copiii au fost încurajați să înțeleagă ce înseamnă „munca acceptabilă” (ajutorul în familie, activitățile educative sau voluntare) și cum se diferențiază aceasta de „exploatarea prin muncă”, care le afectează dezvoltarea, sănătatea și accesul la educație.

Pentru a stimula gândirea critică și empatia, activitatea a inclus:

- Lecturi tematice: poezii și povestiri care reflectă situații de viață ale copiilor privați de drepturile lor;

- Discuții ghidate, în care copiii au analizat textele și și-au exprimat opiniile în mod liber și argumentat;

- Jocuri și activități creative, menite să sprijine colaborarea și exprimarea emoțiilor;

- Momente de reflecție personală, sub forma mesajului „Am dreptul să...”, unde fiecare copil a avut ocazia să își exprime aspirațiile, nevoile și gândurile legate de propriile drepturi.


Această inițiativă a fost mai mult decât o simplă lecție – a fost o experiență formativă, prin care copiii au învățat:

- să-și recunoască drepturile și să le respecte pe ale celorlalți,

- să observe nedreptățile și să reacționeze în fața lor,

- să își formeze o voce proprie, critică și empatică.

Activitatea a subliniat importanța educației non-formale în formarea unei generații conștiente și implicate, care înțelege că a fi copil înseamnă mai mult decât a crește – înseamnă a fi protejat, ascultat și valorizat.

Le mulțumim tuturor copiilor participanți pentru implicarea lor sinceră și creativă, precum și partenerilor de la Crucea Roșie pentru sprijinul constant în promovarea valorilor umanitare.

  Prin astfel de activități, Biblioteca își reafirmă rolul de spațiu educațional, cultural și civic, în care fiecare copil este încurajat să se exprime, să cunoască și să crească liber și demn.

    

A realizat: Fulga Mihaela

bibliotecară principală

BPR ,,Mihai Eminescu”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu