joi, 28 septembrie 2023

Ziua Internațională a Dreptului de a Ști

 Ziua Internațională a Dreptului de a Ști, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație, este sărbătorită în fiecare an pe 28 septembrie. Această zi este dedicată promovării dreptului la informație ca un drept fundamental al omului.

 Iată câteva informații cheie despre Ziua Internațională a Dreptului de a Ști:

 1.      Scopul: Această zi are ca scop principal conștientizarea importanței accesului universal la informație ca un drept fundamental al tuturor oamenilor. De asemenea, sărbătorirea acestei zile încurajează guvernele, organizațiile și societatea civilă să promoveze și să protejeze acest drept.

 2.      Originea: Ziua Internațională a Dreptului de a Ști a fost propusă pentru prima dată în 2002 în timpul unui seminar internațional asupra libertății de informație desfășurat în Sofia, Bulgaria. Mai târziu, în 2015, UNESCO a adoptat o rezoluție pentru a recunoaște oficial această zi și a sărbători-o la nivel mondial.

 3.      Importanța dreptului de a ști: Dreptul de a ști se referă la dreptul oricărei persoane de a avea acces la informații de interes public, inclusiv la informațiile guvernamentale. Acest drept este esențial pentru o societate democratică, deoarece permite cetățenilor să fie informați și să ia decizii informate. De asemenea, contribuie la responsabilizarea guvernelor și la combaterea corupției.

 În concluzie, Ziua Internațională a Dreptului de a Ști este o zi dedicată conștientizării și promovării dreptului de a avea acces la informații de interes public, contribuind la o societate mai deschisă, democratică și responsabilă.

 Biblioteca noastră vă propune pentru studiu o colecţie de cărţi şi materiale informative din domeniul respectării drepturilor umane; legislaţia naţională şi cea europeană; suporturi educaţionale pe înţelesul elevilor. Aici vei afla ce este Uniunea Europeană şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau cum funcţionează Parlamentul Republicii Moldova şi autorităţile publice locale.         

  Constituţia Republicii Moldova din 29.07.1994 : Publicat : 18.08.1994 în Monitorul Oficial Nr. 1 art. Nr. 1. : Data intrării în vigoare : 27.08.1994 . —[Chişinău] : [Farmec-Lux], [2014] 64 p.

Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august același an. Legea supremă prevede că R. Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil.

Constituția Republicii Moldova constă din opt titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. În preambulul Constituţiei se menţionează aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, năzuinţele spre satisfacerea intereselor cetăţenilor.

Constituția Republicii Moldova, art. 34

Dreptul la informaţie

(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.

(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sânt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională.

(4) Mijloacele de informare publică, de stat sau private, sânt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

(5) Mijloacele de informare publică nu sânt supuse cenzurii.

Ai dreptul să ştii: Ghid practic pentru accesul la informație / Centrul Acces-info.- Chişinău: Cuant, 2003.- 46 p.

Un cetăţean activ este bine informat.

Populaţia neinformată poate fi uşor manipulată.

Accesul la informaţie este asigurat şi prin accesul la justiţie.

 Broşura ne explică detaliat, care sunt posibilităţile de solicitare a informaţiilor oficiale, în anexe găsim modele de cereri pentru obţinerea informaţiilor oficiale; articole importante din legislaţia naţională şi cea europeană.

   Accesul la informație : Reglementări. Comentarii. Cazuri / Centul „Acces-info”. – Chișinău, 2006. – 464 p.

Libertatea poate fi obținută dacă omul este informat și își cunoaște drepturile și libertățile, căile de obținere a lor.Volumul dat este un ghid care înserează nu numai normele de drept necesare de a fi cunoscute de fiecare persoană, care dorește să fie informată, ci și comentarii ale specialiștilor în domeniu, expuse într-un limbaj accesibil.

 Sunt analizate și metode de punere în valoare a dreptului la informație și de apărare a acestui drept, atunci când  este îngrădit dreptul de a fi informați, în baza a diverse cazuri reale.

 Apără-ţi dreptul la informaţie! / Centrul "Acces-info " ; resp. de ed. : V. Spinei, A. Postică. —Chişinău : [Centrul "Acces-info "], 2007.- 168 p. 

În acest ghid găsim care sunt normele privind accesul la informație: scopul accesului la informație; cine poate cere informație; apărarea drepturilor pe cale juridical și judiciară; executarea hotărârii; cauze penale; sancțiuni și sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului.

 Dreptul tău: Accesul la informaţie [Legislaţia Republicii Moldova. Acte internaţionale. Extrase] / Centrul Acces-info.- Chişinău: Universul, 2002.- 359 p.

Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept cuprinde şi libertatea de a primi sau comunica informaţii.

Culegerea conţine actele legislative naţionale şi internaţionale, clasificate pe categorii: bazele regimului constituţional al R. Moldova, economie, educaţie, muncă, resursele naturale, securitatea statului, relaţii internaţionale. Sunt incluse actele normative, intrate în vigoare pînă la 4 aprilie 2002.

Compilaţie de acte normative în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie / Centrul de Drept al Femeilor.- Chişinău, 2015.- 92 p.

Cartea este destinată lucrătorilor din domeniul asistenţei sociale, a organelor afacerilor interne, dar şi victimelor violenţei în familie. Sunt prezentate instrucţiuni şi acte normative din domeniul protecţiei şi combaterii violenţei domestice.

Ghidul drepturilor omului pentru utilizatorii de internet: Instrumente juridice / Consiliul Europei.- Chişinău, 2014.- 46 p.

Recomandarea Comitetului de Miniştri la 16 aprilie 2014 la cea de-a 1197 reuniune a delegaţilor Miniştrilor: „Internetul reprezintă o valoare importantă a serviciului public. Oamenii, comunităţile, instituţiile publice şi organizaţiile private se bazează pe reţeaua globală de Internet pentru a-şi desfăşura activităţile şi au aşteptări legitime privind disponibilitatea serviciilor acestuia, furnizate fără nici un fel de discriminare, accesibile şi securizate. Utilizatorii trebuie sprijiniţi să înţeleagă şi să-şi exercite eficient drepturile omului în mediul on-line…”

  Monitorizarea accesului la informaţie  / Centrul "Acces-info " ; au colab. : E. Vacarciuc, O. Cernolev, N. Braşoveanu. —Chişinău : Tipografia Centrală, 2007.-32 p.

Acest ghid arată care este instrumentul de monitorizare a accesului la informație, care sunt elementele principale, etapele, planul de monitorizare, colectarea informației, metodele, analiza, raportul și procesul de monitorizare a informației.

Fii un cetăţean informat !

 Lectură plăcută!

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu