vineri, 15 martie 2024

Revistă bibliografică dedicată conflictului de pe Nistru

„Conflictul armat de la Nistru - o rană deschisă”

La 2 martie 2024 se împlinesc 32 de ani de la declanșarea conflictului armat de la Nistru


Conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 662 din 12 octombrie 1992 Cu privire la stabilirea perimetrului zonei conflictului armat și perioadei acțiunilor de luptă din zona nistreană a Republicii Moldova s-a stabilit data de 2 martie 1992 (ziua eliberării de gardiști și cazaci a satului Cocieri, raionul Dubăsari) drept început al acțiunilor de luptă din zona nistreană a Republicii Moldova, iar data de 13 august 1992 (ziua dezangării forțelor implicate în conflict) - sfârșitul lor.

Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” prezintă cărți ce fac referință la conflictul de pe Nistru:

Conflictul armat de la Nistru: Bibliografie / Agenția pentru Știință și Memorie Militară, Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”. - Chișinău: Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”, 2022. - 308 p.


Această ediție bibliografică are în vizor materialele publicate până în prezent privind geneza, evoluția și perspectivele conflictului militar de la Nistru. Lucrarea include o serie de titluri ale monografiilor, articolelor științifice, teze de master și doctorat care fac referință la studiul conflictului armat de pe Nistru. De asemenea, volumul oferă o serie de titluri ale actelor normative oficiale și o listă de lucrări care cuprind culegeri de documente pe subiectul conflictului armat de pe Nistru.

Cerba, Valeriu. Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria / Valeriu Cerba. – Chișinău : Prut, 2020. – 432 p., fot.


„Deținând multe documente despre cauzele și originea războiului din 1992, precum și despre fărădelegile comise de separatiști în acea perioadă, în condițiile în care mass-media rusă a asigurat întotdeauna sprijin informativ doar regimului separatist transnistrean, în 1992, Valeriu Cerba a contribuit personal la apariția articolului Krovavîi kombat, în care jurnalistul Valeri Iakov de la ziarul moscovit Izvestia a relatat în mod obiectiv și echidistant despre situația din regiune și despre crimele monstruoase săvârșite de către comandantul batalionului de gardiști din Bender, Iuri Kostenko, fost ofițer în Armata a 14-a a Rusiei ” se afirmă în datele biografice ale lui Valeriu Cerba, autorul cărții.

 Costaș, Ion. Transnistria 1989-1992: Cronica unui război „nedeclarat”. Dedicată celor căzuți în luptele pentru integritatea Republicii Moldova / Ion Costaș. – București : RAO, 2012. – 668 p.


Cartea abundă în detalii, cele mai multe absolut inedite, despre ce s-a întâmplat în Basarabia după destrămarea URSS, dar și despre cauzele prăbușirii atotputernicului imperiu comunist. Autorul, suprapunând peste experiența sa directă, înțelesurile ulterioare ale evenimentelor, informațiile colaterale, dezvăluirile incendiare bazate pe mii de documente adunate și păstrate cu grijă, atacă și portretizează elita politico-aministrativă a Moldovei, disecă mecanismele complicate care au dus la obținerea independenței acesteia, descrie războiul ciudat din Transnistria și evenimentele care au condus la formarea autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Generalul Costaș dedică această carte eveniment celor căzuți în luptele pentru integritatea Republicii Moldova.

Iovu, Tudor. Poduri de foc : Cronica în alb-negru a unui război : [album] / Tudor Iovu ; text de Ion Hadârcă. – Chişinău : ARC, 2002. – 120 p. : il.

Albumul cuprinde fotografii în alb-negru executate de corespondentul-fotograf Tudor Iovu, prezent pe linia întâi în războiul din Transnistria. Sunt imagini unicat, care fixează realist un tragic segment istoric, acuzând totodată pe iniţiatorii acestui măcel.

 Budeanu, gheorghe. Un strigăt pe nistru. Gheorghe budeanu. Chișinău: tip. Centrală, 2019. – 222 p.


Un strigăt pe Nistru e o carte dureroasă despre războiul transnistrean din 1992. Teoretic, acest război a încetat la sfârșitul lui iulie 1992, dar conflictul politic nu s-a soluționat nici astăzi. Un strigăt pe Nistru relatează povestea unui voluntar înrolat în război pentru a ajunge la iubita sa, dar totodată se scrie și istoria neamului nostru din acea perioadă.

Țăranu, Anatol. Conflictul Transnistrean : Culegere de documente și materiale (1989-2012) : în 4 vol. / Anatol Țăranu, Mihai Gribincea ; AȘM. Institutul de Istorie, Stat şi Drept. – Chișinău : Lexon-Prim, 2012-2014.

În seria lucrărilor consacrate problematicii respectivului conflict regional, pe un loc aparte se situează recenta culegere de documente şi materiale Conflictul transnistrean elaborată de doi dintre cei mai buni cunoscători şi erudiţi specialişti în domeniu, istoricii şi diplomaţii Anatol Ţăranu şi Mihai Gribincea. Volumele conţin documente în care se arată descrierea celor mai importante faze ale confruntărilor armate din Transnistria.

 Beșleagă, Vladimir. Destine transnistriene / Vladimir Beșleagă . – Chișinău : Prut Internațional, 2010. - 396 p.

Cartea lui Vladimir Beşleagă Destine transnistrene, cuprinde interviuri cu paisprezece oameni de la ţară, dintre care majoritatea consăteni de ai scriitorului din satul Mălăieşti, de lângă oraşul Tiraspol, demonstrează foarte clar că aserţiunea viaţa bate filmul este foarte adevărată. S-ar mai fi putut numi şi tragica istorie a oamenilor neînsemnaţi, atât de zguduitoare e cartea. Foarte multe amănunte întâlnite în această carte nu le-am găsit în niciun manual de istorie.



Durerea altuia nu doare


 Durerea altuia nu doare,

Demult îmi spuse cineva.

La apa Nistrului văzui cum moare

Feciorul alteia.

 

Și azi ecoul mă ajunge

Acelui geamăt de război,

Durerea sufletu-mi străpunge

Din vara lui nouăzeci şi doi.

 

Îndură-te de neamul meu

Si ţine-l, Doamne-n ceasul greu,

Că fiul tău a îndurat

Fără prihană şi păcat.

 

Durerea altuia nu doare,

Chiar dacă moare lângă noi,

Această crudă nepăsare

Ne-a dus feciorii în război.

 

Când vin netoţii la putere,

Copiii stau la colţ de drum.

O ! Dă-ne a mamelor durere,

Căci se preface Ţara-n-scrum!

 

Indură-te de neamul meu

Şi ţine-l, Doamne-n ceasul greu,

Că fiul tău a îndurat

Fără prihană şi păcat.

(Autor: Olga Căpăţână)


 

 


Realizat: Belinschi Elvira,

șefa serviciului informativ bibliografic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu