Poetul și prozatorul Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1907), a fost apreciat pentru originalitatea, spiritul de observaţie şi stilul narativ deosebit. Nu doar că scrisese povestiri, romane şi cărţi pentru copii, ci se remarcase şi drept unul din cei mai impresionanţi poeţi ai Marii Britanii. Este autorul renumitei „Cartea Junglei” - jubiliara de 130 de ani. O culegere de povestiri scrise în perioada în care Kipling a trăit în Vermont (SUA), este o nostalgie după copilăria sa petrecută în India, este și o poveste inspirată de un caz din realitate, o carte dedicată fiicei sale Josefina.
Idea principală a cărții este că animalele înțeleg și respectă legile junglei, spre deosebire de oameni. Motto-ul junglei spune: Noi suntem de același sânge, voi și eu! Contactul lui Mowgli cu animalele junglei descoperă însușiri care, cu ușurință, pot fi asemuite cu cele ale oamenilor: curaj, înțelepciune, fidelitate, demnitate, dar și lăudăroșenie, lingușire, oportunism, dorința de a stăpâni abuziv - calități ale puținelor animale, mai mult proprii unor oameni, din păcate. Personajele pantera Bagheera, ursul Baloo, lupii în frunte cu Akela, șarpele Kaa și alții nu doar îl protejează de vicleanul și fiorosul tigru Shere Khan, dar îl învață și legile nescrise ale junglei și cele de comportament.
Azi, cu un grup de copii - cititori fideli ai bibliotecii, am făcut cunoștință cu autorul Rudyard Kipling, cu ecranizările „Cărții Junglei”, am citit fragmente din ea, comentând unele calități ale personajelor, am aflat multe curiozități despre lupi, urși, pantere. Cu ajutorul puzzle-lor pregătite am adunat imagini din desene la temă. La final am vizionat una din variantele de desen animat despre Mowgli - o producție a „Cărții Junglei” de Disney. Am concluzionat că avem multe de învățat de la viețuitorii sălbatici, în deosebi când e vorba de respect, prietenie și omenie…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu