luni, 19 august 2024

Fotografiile - picturi de lumină (Ziua Mondială a Fotografiei)

 „Fotografia îngheață timpul și transformă clipele în eternitate”

În penultima săptămână de vară, când zilele de soare și distracție se transformă în amintiri prețioase, am celebrat astăzi, 19 august, „Ziua Mondială a Fotografiei”. În cadrul acestui eveniment, un grup de copii au avut ocazia să exploreze fascinanta lume a fotografiei și să descopere magia care se ascunde în spatele fiecărei imagini.

Fotografia este mult mai mult decât o simplă captură de moment, este o poveste înrămată, un instantaneu al timpului care îngheță emoții, amintiri și perspective unice. În cadrul atelierului, copiii au învățat despre diferitele tipuri de fotografie, de la peisaje și portrete până la fotografie de stradă și fotografie artistică. Fiecare stil a fost explicat în detaliu, oferind copiilor o înțelegere profundă a diverselor tehnici și abordări utilizate de fotografi pentru a crea imagini memorabile.

De asemenea, copiii au avut ocazia să admire unele dintre cele mai iconice fotografii care au marcat istoria, descoperind impactul profund pe care aceste imagini l-au avut asupra societății și culturii. Printre exemplele prezentate s-au numărat fotografii celebre care au capturat momente istorice și au adus în prim-plan povești emoționante, demonstrând puterea fotografiei de a influența și a inspira.

Un aspect esențial al activității a fost conștientizarea responsabilității în împărtășirea fotografiilor personale. Prin vizionarea unor filmulețe de scurtmetraj și discuții interactive, copiii au înțeles importanța protejării amintirilor digitale și riscurile asociate cu partajarea necontrolată a imaginilor personale. Această lecție a subliniat necesitatea de a fi atenți cui încredințăm fotografiile noastre și de a respecta intimitatea și securitatea digitală.

În concluzie, această experiență le-a demonstrat copiilor că fiecare click al camerei este nu doar o simplă captură, ci o lecție de artă și responsabilitate. Prin explorarea diverselor aspecte ale fotografiei, ei au învățat nu doar tehnici valoroase, dar și cum să aprecieze și să protejeze amintirile lor digitale. „Ziua Mondială a Fotografiei” s-a dovedit a fi o oportunitate deosebită pentru copii de a se conecta cu arta și de a înțelege importanța responsabilității în era digitală.
















Elementele de bază ale programării în Hour of Code

 Elevii din ziua de astăzi trebuie să învețe cum să creeze tehnologie, nu doar să o folosească. Hour of Code https://hourofcode.com/ro/ro reprezintă o introducere de o oră în informatică și programare, cu scopul de a demistifica limbajul specific și de a arăta că oricine poate învăța bazele acestuia.

Pe data de 16 august  în incinta bibliotecii, am desfăşurat prima Oră de Programare, în cadrul căreia copiii au făcut cunoștință cu noțiunile de bază ale programării, participanții au efectuat exerciții care îi va ajuta să își dezvolte abilități de rezolvare a problemelor folosind logica și creativitatea. Această lecție a fost  plină de momente de bucurie, în care elevii au folosit  codul pentru a coregrafia un spectacol de dans, de culoare și mișcare, folosind blocuri simple de codare drag-and-drop.

Hour of Code (Ora de Programare) a început inițial ca o introducere de o oră in tehnologie cu scopul de a arăta că oricine poate învăța bazele programării, astfel încât numărul persoanelor care beneficiază de oportunitățile acestui domeniu sa fie mai mare. Inițiativa de a apropia elevii de tehnologie și programare a devenit  un efort global. Acesta începe cu parcurgerea unor activități de o ora de programare, însă se extinde la tot felul de eforturi ale comunității.

Fiecare elev ar trebui să aibă șansa să învețe informatică. Nu doar că ajută la cultivarea abilităților de rezolvare a problemelor, dar iți dezvoltă și logica și creativitatea. Cu cât începi mai devreme, cu atât elevii vor avea o bază, ce le poate folosi în orice carieră a secolului XXI.

Scopul Hour of Code nu este să înveți pe oricine să devină un expert în informatică într-o oră. O oră ajunge doar pentru a învăța că informatica este distractivă și creativă, că este accesibilă la orice vârstă, pentru toți elevii, indiferent de formație.

Aventura în lumea programării continuă!










Să cunoaștem operele scriitorilor din diasporă. Întâlnire online cu autoarea romanului „Misterul de Est”, Lucreția Bârlădeanu.

„Literatura îți oferă ceea ce nu-ți pot oferi alte mijloace de informare, îți ascute spiritul și îți dă șansa de a îmbrățișa viață în întreaga ei complexitate.”

                                                                                          (Lucreția Bârlădeanu)


  Creația este un mister! Creatorul este un vrăjitor, un neliniștit, un curios, un „nebun” care despică firul în patru, un cercetător al celor mai ascunse gânduri și sentimente umane, un magician care „sporește a lumii taine”!... Prima întâlnire a cititorului cu misterul și magia o dă lectura, iar dacă ai fericita ocazie să și mai discuți cu autorul cărții care te-a captivat, te-a ținut „treaz” de la prima până la ultima pagină, te-a motivat să deschizi și alte surse pentru a te informa suplimentar, atunci sufletul ți se bucură înzecit!

  De o astfel de întâlnire au avut parte în data de 15 august, în cadrul Zilelor Diasporei, membrii clubului „Vârsta de argint” cu autoarea romanului „Misterul de Est”, Lucreția Bârlădeanu, stabilită de mai bine de 25 de ani la Paris.

  Romanul „Misterul de Est” este o carte despre puterea miraculoasă a operei de artă, despre zbuciumul creator, despre eterna relație bărbat-femeie, despre aceea că dragostea paternă poate face miracole, în sfârșit, despre misterul feminin. Deasemenea, în roman, autoarea Lucreția Bârlădeanu dezvăluie și niște adevăruri dureroase din istoria Moldovei, face o analiză a situației politico-sociale a României și a Franței de astăzi. În carte își dau întâlnire mai multe culturi: rusă, moldovenească, română și franceză. Autoarea face o încercare de a stabili niște relații umane mai profunde între Est și Vest.

  Cititoarele noastre au ținut numaidecât să-și exprime impresiile de lectură, să afle detalii de creație de la autoare. Dânsa, la rându-i, ne-a împărtășit unele momente de lucru la carte, a vorbit despre alte proiecte, impresii despre cultura franceză, despre întâlnirile cu oamenii de cultură de origine română, exilați în Franța, spirite înalte!

Chiar dacă întâlnirea noastră a fost prin intermediul mijloacelor tehnice, dialogul a fost vioi, cald, binevoitor!













   Îi mulțumim din suflet dnei Lucreția Bârlădeanu pentru ceea ce scrie și cum scrie! Îi dorim multă inspirație în continuare și promitem să-i fim cititori fideli!


                                                                                                           Vera Mîță, bibliotecar principal

                                                                                                           BPR „Mihai Eminescu”

miercuri, 14 august 2024

Medalion literar „Cartea Junglei - fascinanta poveste a lui Mowgli” (130 ani de la publicare)

Poetul și prozatorul Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1907), a fost apreciat pentru originalitatea, spiritul de observaţie şi stilul narativ deosebit. Nu doar că scrisese povestiri, romane şi cărţi pentru copii, ci se remarcase şi drept unul din cei mai impresionanţi poeţi ai Marii Britanii. Este autorul renumitei „Cartea Junglei” - jubiliara de 130 de ani. O culegere de povestiri scrise în perioada în care Kipling a trăit în Vermont (SUA), este o nostalgie după copilăria sa petrecută în India, este și o poveste inspirată de un caz din realitate, o carte dedicată fiicei sale Josefina.

Idea principală a cărții este că animalele înțeleg și respectă legile junglei, spre deosebire de oameni. Motto-ul junglei spune:  Noi suntem de același sânge, voi și eu! Contactul lui Mowgli cu animalele junglei descoperă însușiri care, cu ușurință, pot fi asemuite cu cele ale oamenilor: curaj, înțelepciune, fidelitate, demnitate, dar și lăudăroșenie, lingușire, oportunism, dorința de a stăpâni abuziv - calități ale puținelor animale, mai mult proprii unor oameni, din păcate. Personajele pantera Bagheera, ursul Baloo, lupii în frunte cu Akela, șarpele Kaa și alții nu doar îl protejează de vicleanul și fiorosul tigru Shere Khan, dar îl învață și legile nescrise ale junglei și cele de comportament.

Azi, cu un grup de copii - cititori fideli ai bibliotecii, am făcut cunoștință cu autorul Rudyard Kipling, cu ecranizările „Cărții Junglei”, am citit fragmente din ea, comentând unele calități ale personajelor, am aflat multe curiozități despre lupi, urși, pantere. Cu ajutorul puzzle-lor pregătite am adunat imagini din desene la temă. La final am vizionat una din variantele de desen animat despre Mowgli - o producție a „Cărții Junglei” de Disney. Am concluzionat că avem multe de învățat de la viețuitorii sălbatici, în deosebi când e vorba de respect, prietenie și omenie…