luni, 27 ianuarie 2025

Scurt istoric al Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu”, or. Fălești

Prima informaţie documentară de înfiinţare a bibliotecii orășănești datează cu 1921 în baza unei biblioteci evreeşti ce funcţiona în oraş. Raionul Fălești a fost format în septembrie 1940. În 1946 biblioteca orășenească se afla în clădirea fostului soviet orăşenesc. În 1949 în luna septembrie a fost fondată biblioteca pentru copii. Biblioteca orăşenească în 1954 avea o colecție de 14300 documente şi era amplasată în incinta Casei de Cultură. În 1967 începe construcţia clădirii tip pentru  bibliotecă, iar în 1970 are loc deschiderea festivă în edificiul nou.

Din anul 1975, prin ordinul Ministerului Culturii, a fost denumită Biblioteca centrală a Sistemului centralizat de biblioteci din raionul Fălești. Din 1976 biblioteca devine centrul metodologic pentru bibliotecile publice din raion. În urma decentralizării sistemelor de biblioteci, conform Ordinului Ministerului Culturii și Cultelor nr. 219 din 10 octombrie 1991 Biblioteca devine publică raională, păstrându-și funcția metodică pentru bibliotecile publice din raionul Fălești.

Structura organizatorică actuală a bibliotecii reprezintă serviciile: colecții, informativ-bibliografic, consultativ, relaţii cu publicul (sala de lectură pentru copii, sala de lectură pentru adulți, împrumut la domiciliu pentru copii, împrumut la domiciliu pentru adulți, Centrul de Formare și Instruire). Prin statutul de instituţie publică, biblioteca raională oferă şanse întregii comunităţi de a beneficia de informaţia necesară de cunoaştere şi lectură. Un adevărat ghid al beneficiarilor prin colecţiile bibliotecii sunt cataloagele (alfabetice, sistematice), fişierele analitice, enciclopediile, dicţionarele etc. Biblioteca a primit accesul la softul SIBIMOL și continuă înregistrarea colecției în acest program. Biblioteca oferă diverse servicii, practică noi metode și forme de activitate.

Reţeaua bibliotecilor publice din raionul Făleşti: cuprinde 51 unităţi: 50 biblioteci şi filiale comunale, 1 bibliotecă raională.

Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” amplasată într-un edificiu separat, în două nivele cu o suprafaţă totală de 745 m.p., asigură coordonarea metodologică și organizează formarea profesională continua a personalului de specialitate din rețea.





 

Educația digitală pentru comunitate – un pas spre dezvoltare personală și profesională

Centrul de Formare și Instruire din cadrul bibliotecii a lansat serviciul de dezvoltare a competențelor „Educația digitală pentru comunitate”, destinat adulților care doresc să-și dezvolte competențele digitale. Programul vine în sprijinul celor care doresc să-și perfecționeze abilitățile de utilizare a tehnologiilor moderne. Participanții au ocazia să învețe să utilizeze aplicații esențiale precum Word, Excel, PowerPoint, Canva etc. Aceste cunoștințe le permit să creeze materiale educaționale de calitate și să gestioneze cu succes activitățile din viața de zi cu zi. Programul contribuie la creșterea încrederii în utilizarea tehnologiilor moderne. De asemenea, oferă oportunități de integrare mai bună pe piața muncii, unde competențele digitale sunt tot mai cerute. Biblioteca devine astfel un pilon important al educației și formării continue. Inițiativa promovează utilizarea eficientă și responsabilă a tehnologiei. Participanții învață să creeze prezentări atractive și să organizeze informațiile într-un mod clar și profesionist. În plus, programul sprijină și îmbunătățirea capacității de colaborare digitală. Participanții sunt încurajați să aplice cunoștințele în situații practice din viața cotidiană. Prin acest serviciu, comunitatea devine mai bine pregătită să facă față provocărilor tehnologice ale prezentului. Ne bucurăm să fim parte din acest proces de transformare și să sprijinim progresul fiecărui participant. „Educația digitală pentru comunitate” este mai mult decât un program de instruire; este un pas către un viitor mai conectat și mai informat.

 










miercuri, 22 ianuarie 2025

„Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi (145 ani de la publicare)

 Astăzi, în incinta BPR „Mihai Eminescu” din oraşul Făleşti, a avut loc o amplă activitate dedicată  celei de-a 145-a aniversare de la editarea cărţii „Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi. Acestă carte este un roman de aventură pentru copii şi are rol educativ, condamnând minciuna şi neascultarea părinţilor.

Activitatea a fost realizată în parteneriat cu elevii clasei a III-a „B” din IPLT  „Mihai Eminescu”, ghidaţi de către învăţătoarea Anton Olesea.

Elevii au făcut cunoştinţă în prealabil cu povestea băieţelului de lemn şi aventurile pe care le întâmpină acesta până reuşeşte să devină un băieţel adevărat, aşa cum a visat! Reuşind astfel în cadrul activităţii să însceneze un fragment din operă. Copii au creat benzi desenate  în baza conţinutului, au recitat o poezie despre evolulţia personajului central, au improvizionat un interviu cu Pinocchio şi chiar au interpretat cîntecelul „Eu nu-s ca Pinocchio”.

Deasemena elevilor li s-a prezentat succint biografia scriitorului, morala operei cât şi lecţii de educaţie financiară desprinse din aventurile băieţelului Pinocchio. Toate acestea desfăşurându-se într-o atmosferă călduroasă şi cu bună dispoziţie creată de labirinturi, puzzle şi chiar oferindu-le ocazia copiilor de-a fi în locul lui Gepetto. Au creat propriul lor Pinocchio pe care vor avea posibilitatea să-l înveţe despre consecinţele alegerilor, decizia de-a asculta sau nu sfaturile celor înţelepţi până la riscurile asocierea cu companii dubioase. Importanţa onestităţii şi valorilor morale în formarea caracterului.

În concluzie clasica operă literară  „Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi, prin magia poveştii şi profunzimea mesajelor sale, a reuşit să cucerească inimile cititorilor noştri şi să le ofere numeroase momente de reflecţie şi inspiraţie.
















 

A elaborat: 

bibliotecara principală, Fulga Mihaela.

 

Training pentru Bibliotecari – Instrumente digitale de învățare și protecție

 Bibliotecarii îmbrățișează IA!

Datorită suportului din partea ChildFund New Zealand și finanțării Ministerului Afacerilor Externe din Nouă Zeelandă, bibliotecarii își consolidează cunoștințele despre Inteligența Artificială, pentru a servi mai bine copiii și tinerii utilizatori! Această inițiativă, realizată în colaborare de WeWorld și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”,  în cadrul proiectului ChildFund Regional Refugee Response – Phase III, formează bibliotecarii să utilizeze instrumente pentru a oferi servicii inovative, sigure și antrenante pentru generațiile viitoare.

Un pas important spre biblioteci inteligente și sigure în viitor!

#AI #DigitalLiteracy #DigitalSafety #MFAT #ChildFundNZ #WeWorld #LibraryInnovation









„Tot mai citim măiastra-i carte” (Mihai Eminescu - 175 ani de la naștere)

În debutul Anului Eminescu, biblioteca a organizat un eveniment special dedicat marelui poet Mihai Eminescu, cu ocazia zilei sale de naștere. Evenimentul, intitulat „Tot mai citim măiastra-i carte”, a fost un omagiu-recital de poezie și muzică, care a reunit participanți de toate vârstele. Atmosfera a fost plină de emoție, iar fiecare moment a scos în evidență profunzimea operei eminesciene.

Prin acest eveniment, ne-am propus să redescoperim, cu fiecare vers și fiecare melodie, frumusețea inegalabilă a creației poetului. Copiii și adulții implicați în program au recitat poezii care au cucerit publicul prin sinceritate și sensibilitate. Muzica, aleasă cu grijă, a însoțit recitalurile și a subliniat atmosfera de reverență și admirație.

În cadrul evenimentului, a fost organizată și o expoziție impresionantă de cărți și materiale ilustrative despre viața și opera lui Mihai Eminescu. Aceasta a oferit participanților ocazia să exploreze diverse aspecte ale personalității și creației marelui poet. Expoziția a fost un prilej de reflecție asupra modului în care gândirea eminesciană rămâne actuală și astăzi.

Organizarea unui astfel de eveniment în Anul Eminescu subliniază importanța păstrării vii a moștenirii culturale naționale. Biblioteca noastră își propune să continue promovarea valorilor literare prin activități care să inspire toate generațiile. Emoțiile trăite la acest omagiu-recital au demonstrat încă o dată că opera lui Eminescu este o sursă inepuizabilă de inspirație.


Astfel de evenimente ne reamintesc că poeziile lui Eminescu nu sunt doar pagini scrise, ci adevărate comori de înțelepciune și frumusețe artistică. În fața versurilor sale, ne regăsim identitatea culturală și spirituală. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a fost marcată cu demnitate, într-un mod care reflectă respectul pentru moștenirea sa culturală. Evenimentul „Tot mai citim măiastra-i carte” a fost o invitație la redescoperirea unui univers literar unic, care continuă să ne inspire pe toți.







marți, 14 ianuarie 2025

Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc”

 

Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” a fost celebrată cu elevii clasei a IV-a, IP LT „Ion Creangă”, coordonați de învățătoarea Ludmila Scobioală, au demonstrat ce înseamnă recunoștința autentică. Activitatea a avut ca scop reamintirea importanței de a fi recunoscători pentru lucrurile mici și mari din viața noastră.

Programul a inclus momente artistice deosebite, în care copiii au recitat poezii și au interpretat melodii despre recunoștință. De asemenea, ei au fost provocați să spună „Mulțumesc” în mai multe limbi, explorând diversitatea culturală și semnificația universală a acestui cuvânt magic. Atmosfera a fost învăluită în bucurie și emoție, împreună contribuind la o experiență memorabilă.

Elevii au conștientizat puterea și valoarea cuvintelor simple, dar pline de sens. „Mulțumesc” nu este doar un cuvânt, ci un gest de iubire, apreciere și respect care poate schimba stări de spirit și poate aduce lumină în relații. Energia pozitivă generată de activitate i-a inspirat pe toți cei prezenți.

Acest eveniment a fost un prilej de a reflecta asupra importanței recunoștinței în viața noastră de zi cu zi. Haideți să nu uităm să rostim „Mulțumesc” mai des, să ne exprimăm aprecierea față de cei din jur și să prețuim frumusețea fiecărui moment! „Mulțumesc” este un cuvânt simplu, dar cu o forță incredibilă. Să-l folosim cu dragoste și sinceritate!